1- İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesinin amacı nedir?
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş ya da afet sebebiyle yıkılmış yapıların maliklerine dayanıklı konutlar için uygun maliyetli finansmana erişimin sağlanması hedeflenmektedir.
2- Hangi yapılar projeden yararlanabilir?
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş ya da afet sebebiyle yıkılmış yapılar söz konusu uygun maliyetli finansman ile yapılarını dönüştürebilecektir.
3- Projeden kimler yararlanabilir?
Yapısı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ya da binası afet sebebiyle yıkılmış gerçek ve tüzel kişi malikler yararlanabilir.
4- Başvurular nereden yapılacak?
Başvurular, ARAAD sisteminden yapılacaktır. Vatandaş veya müteahhit e-devlet ile sisteme giriş yapabilecektir.
5- Yapı Kimlik Numarası nedir?
Riskli yapının ilgili idare tarafından verilen riskli yapı kayıt belgesindeki tescil numarasıdır.
6- Proje hakkında detaylı bilgiyi nereden alabilirim?
Detaylı bilgi için, kentseldirenclilik.csb.gov.tr sitesinde adresleri bulunan ofislere danışılabilecektir.
7- Binam riskli çıktı. Krediden faydalanmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Yıkım ve yapım için anlaşacağınız müteahhit/müteahhitlerin gerekli dokümanları hazırlaması, kredi koşulu olan Ek Taahhütname’yi sözleşmeye eklemesi gerekmektedir. Müteahhit, dönüşümü sağlanacak riskli yapı kimlik numarası (YKN) ve yeni yapı için aldığı yapı ruhsat bülten numarası ile ARAAD sistemi üzerinden başvuru yapacaktır. Müteahhit, Kredi için gerekli görülen dokümanları ve yeni yapı hakkında istenen bilgileri sisteme girecektir. Bakanlık tarafından incelenecek olan dökümanlar uygun bulunması halinde onaylanarak vatandaş başvuru süreci başlayacaktır.
8-Krediden faydalanabilmem için yeni yapılacak bina hangi aşamada olmalıdır?
Yeni yapılacak yapıda temel ile ilgili herhangi bir imalata başlanılmamış olması gerekmekte olup, grobeton imalatı yapılmış olması engel teşkil etmemektedir.
9- Müteahhidin uyması gereken kurallara ve hazırlaması gereken dokümanlara nereden ulaşabilirim?
Detaylı bilgi için, kentseldirenclilik.csb.gov.tr sitesinde bulunan Müteahhitlik Kılavuzu, Hak Sahibi Kılavuzu incelenebilir ya da danışma ofislerine başvurulabilir.
10- Hangi risk tespit firmaları ve müteahhitler ile anlaşmalıyım?
6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıların Tespiti için Yetki Verilen Kurum ve Kuruluşlar listesine https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar web adresinden ulaşılabilir yada ilgili ildeki Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ofislerine danışılabilir. Müteahhitler için ise, YAMBİS uygulaması üzerinden, müteahhit aranabilir.
11- Tip-1 nedir? Tip-3 Nedir? Aralarındaki fark nedir?
Tip-1 proje, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve henüz yıkılmamış yapılar için kullanılır. ARAAD sisteminde
Tip-1 Proje ön başvuru aşaması yıkım ruhsatı bülten numarası ve riskli yapı kimlik numarası girilerek başlatılır.
Tip-3 proje, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilip yıkılmış ya da afet sebebiyle yıkılmış binalar için kullanılan tabirdir. ARAAD sisteminde Tip-3 Proje başvuru aşaması yapım ruhsatı bülten numarası ve riskli yapı kimlik numarası girilerek başlatılır.
12- Binam riskli çıktıktan sonra Tip-1 projeye başvurmadım ve binam yıkıldı. Artık Tip-3’ e başvuramam mı?
Tip-1 proje ön başvuru aşaması olup, talep toplamak için organize edilmiştir. Tip-3 ile ilişkisi bulunmamaktadır. Yıkım ve yapım aşamasında istenen dokümanlar, Müteahhit tarafından sağlanırsa Tip-3 için başvurabilirsiniz.
13- Binam afet sebebiyle yıkıldı. Müteahhitten istenen dokümanlarda yapım için olan şartları sağladım fakat yıkım için herhangi bir doküman yok. Projeden yararlanabilir miyim?
Evet, afet sebebiyle yıkılan yapılarda yıkım aşaması için herhangi bir doküman istenmemektedir. Fakat yapım aşaması için Müteahhidin gerekli dokümanları hazırlaması gerekir.
14- Başvurunun değerlendirilmesinde uygulanacak kredibilite kriterleri nelerdir?
• Açık, devam eden icra kaydı olmaması.
• Açık, devam eden haciz kaydı olmaması.
• Açık/devam eden takip kaydı olmaması.
• Alt kredinin aylık taksit ödeme tutarının belgelendirilmiş hane halkı aylık gelire oranın yüzde 70'i aşmaması şeklindedir.
15- Başka bir kredi ödemem var. Krediden dolayı ipotek mevcut. Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilr miyim ?
Mevcut olan ipoteği kaldırmanız koşulu ile kentsel dönüşüm kredisine başvurabilirsiniz.
16- Müteahhide kaynak aktarımı nasıl yapılacaktır?
Ödemeler, yapı inşaatına başlandıktan sonra, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ilgili idarece yerinde yapılacak inceleme esas alınarak; yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı müteahhidin bankada açılan vadesiz hesabına ödenir.
17- Kredilerin tamamı tek seferde mi verilir?
Kredi tutarları müteahhidin hesabına inşaatın ilerleme seviyesine göre aktarılır.
18- Yapımın gecikmesi veya tamamlanmaması halinde vatandaşların hakları nasıl korunacaktır?
Müteahhide yapılacak ödemeler, inşaat ilerleme seviyesine göre yapılacağından tamamlanmama veya gecikme durumunda fesih işlemi gerçekleştirilebilecektir. Müteahhidin inşaatı 18 ayda tamamlaması beklenmektedir.
19- 6306 sayılı Kanun ile riskli tespit edilen binada hisseli tapum var. Hissem oranında krediden faydalanabilir miyim?
Evet, faydalanabilirsiniz. Detaylar için Hak Sahibi Kılavuzu okunabilir.